Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου

Press


   

Ολοκληρώθηκε το digital economy forum 2018: σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε

09/05/2018


Ολοκληρώθηκε το digital economy forum 2018: σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε

Τη θεσμοθέτηση της απόσβεσης του 100% οποιασδήποτε επένδυσης σε έρευνα και τεχνολογία για κάθε επιχείρηση στη χώρα, εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό ο ΣΕΠΕ

Τον κυρίαρχο ρόλο του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημιουργία νέας προοπτικής για τον τόπο, με ανάπτυξη και αισιοδοξία για την ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κύριος Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο digital economy forum 2018: σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Γιατί εσείς είστε η νέα πρωτοπορία, η κρίσιμη ομάδα ανθρώπων που θα συνδέσουν την ελληνική οικονομία με το μέλλον της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες του digital economy forum 2018.

Σήμερα, περισσότεροι από δέκα χιλιάδες Έλληνες απασχολούνται σε καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν έδρα στη χώρα κι εσείς μπορείτε να γίνετε παράδειγμα προς μίμηση, τόσο για τους επόμενους ταλαντούχους νέους αυτού του τόπου, αλλά και για αυτούς που απογοητευμένοι εγκατέλειψαν τη χώρα μας για να δημιουργήσουν στο εξωτερικό”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Πρόσθεσε πως “η γνώση είναι ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα κι αυτό μας αναγνωρίζεται διεθνώς γιατί, δυστυχώς στο εξωτερικό απασχολούνται σήμερα χιλιάδες καταρτισμένοι νέοι και νέες μας, που η κρίση, τους ανάγκασε να φύγουν από τη χώρα. Με το νέο αναπτυξιακό Νόμο και την αύξηση των πόρων για έρευνα και καινοτομία στο 1% του ΑΕΠ, για πρώτη φόρα στα χρόνια της κρίσης, επιχειρούμε να φέρουμε τα Πανεπιστήμια, τα ερευνητικά μας κέντρα και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού”.

Παράλληλα, ο κύριος Τσίπρας τόνισε το σχεδιασμό 4 έργων στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021, από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία. Τα έργα αυτά είναι:

  1. Η δημιουργία μίας κεντρικής υποδομής ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του δημοσίου με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών. Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους €22,5 εκατ., θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα εφαρμοστεί στους 22.000 φορείς του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2018. Αναμένεται δε, να επιφέρει - εκτός από απλοποίηση των διαδικασιών - και ετήσια εξοικονόμηση για τα δημόσια οικονομικά, της τάξης των €400 εκατ.
  2. Το έργο της “ευφυούς γεωργίας” που με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων και οι Διαστημικές Τεχνολογίες, εξοικονομεί κόστη για τον αγρότη και βελτιώνει το αγροτικό προϊόν, με εξατομικευμένες πληροφορίες για την κάθε καλλιέργεια, που θα λαμβάνει ο αγρότης, με χρηματοδότηση του, όπως εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, που θα ανέλθει σε €33,5 εκατ.
  3. H ενίσχυση της διαφάνειας στην κυκλοφορία των εντύπων, τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και τη δημιουργία αξιόπιστων στοιχείων για την κυκλοφορία των εντύπων με το έργο για το Barcode.
  4. Η εφαρμογή του VAR στα ελληνικά γήπεδα, που υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων και θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

“Ναυαρχίδα αυτής της προσπάθειας, αποτελεί ο σχεδιασμός, η προκήρυξη και η υλοποίηση του προγράμματος ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (ΕΔΚ). Βασικός στόχος της ενιαίας αυτής δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Ο συνολικός αριθμός των προτάσεων που αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση είναι 685, με συνολική Δημόσια Δαπάνη €394 εκατ.”, σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, κύριος Τάσος Τζήκας τόνισε: “Η Ψηφιακή Βιομηχανία είναι ο καταλύτης για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της Ελληνικής Οικονομίας, μέσω της διάχυσης των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας, αλλά και στις συναλλαγές μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του κράτους. Ένας κλάδος, στον οποίο, ενώ σημειώθηκε μια τεράστια μείωση της αξίας αγοράς και του κύκλου εργασιών κατά 45% από το 2007 που ξεκίνησε η κρίση, την ίδια περίοδο, ο αριθμός των επιχειρήσεων έχει τριπλασιαστεί ξεπερνώντας τις 5.300, συμβάλλοντας, σήμερα, κατά 8% στο ΑΕΠ της χώρας και οι οποίες μισθοδοτούν περισσότερα από 260.000 υψηλής εξειδίκευσης στελέχη. Την ίδια στιγμή, όπου η έκθεση Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum κατατάσσει τη χώρα 10η στον κόσμο, στη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων επιστημόνων, με τη Γερμανία 11η και την Αγγλία στην 17η. Αυτούς τους επιστήμονες είναι στόχος μας να κρατήσουμε στον τόπο μας. Όραμα μας είναι να αντιστρέψουμε τη «διαρροή μυαλών» σε «εισροή επιστημόνων», να σταματήσουμε την ακατάσχετη αιμορραγία που βιώνει την τελευταία δεκαετία η χώρα μας, χάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες νέους επιστήμονες στο εξωτερικό και να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ. Και η αλήθεια είναι πως χρόνος δεν υπάρχει για χάσιμο. Σε μία χρονιά, που αποτελεί από κάθε άποψη έτος ορόσημο. Συμπληρώνοντας 10 χρόνια από την έναρξη της ύφεσης, είναι το σημείο που η χώρα έχει ανάγκη να δει να κλείνει αυτός ο κύκλος”.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ρόλο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο κύριος Τζήκας υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης του συντονιστικού ρόλου του, μεταξύ φορέων, Υπουργείων, μηχανισμών, αλλά και τη θεσμική ενίσχυσή του με τα απαραίτητα “εργαλεία” για την επιτάχυνση της υλοποίησης νευραλγικών έργων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, όπως το CRMS, το ERP του δημοσίου.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ ζήτησε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού αναφορικά με το νέο νόμο για επιβολή “εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή” 2% επί της τιμής εισαγωγής σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 6% σε ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους. “Ένα μέτρο άδικο, που πλήττει ευθέως το μεγάλο στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ. Επιπλέον, ο κύριος Τζήκας εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό την θεσμοθέτηση της απόσβεσης του 100% για κάθε επιχείρηση οποιασδήποτε επένδυσης σε έρευνα και τεχνολογία, ένα μέτρο που θα δημιουργήσει εξαιρετικά γόνιμες συνθήκες για νέες επενδύσεις στον κλάδο, ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αποτελέσει ο ίδιος Πρεσβευτής του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας, τόσο για τη διάχυση της τεχνολογίας στην ελληνική κοινωνία, όσο και προς τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.

Ψηφιακή Ελλάδα - Οι αλλαγές στη καθημερινότητα μας

Μιλώντας στη συγκεκριμένη ενότητα, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, κύριος Νίκος Παππάς, υπογράμμισε ότι η βιομηχανία της τεχνολογίας μπορεί να γίνει η απάντηση στην οικονομική κρίση. Σημειώνοντας ότι “το ψηφιακό επιχειρείν και οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν το νέο μοντέλο για την επανεκκίνηση της οικονομίας”. Με την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, η Ελλάδα εντάσσεται στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη και προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην καθημερινότητα όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις. Επίσης, ο κύριος Παππάς σημείωσε πως στο σχεδιασμό για το 2018 εντάσσεται η προκήρυξη έργων, που θα εκσυγχρονίσουν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και του κράτους, όπως: “πρώτον, το ψηφιακό Γενικό Εμπορικό Μητρώο, που επιτρέπει την αυτοματοποίηση παροχής δικαιολογητικών (web services) και την κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές, με παροχή δωρεάν 130.000 Ψηφιακών Υπογραφών προς επιχειρήσεις που υποβάλλουν ισολογισμούς και δεύτερον, οι υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα, με ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi hotspots) στα Ελληνικά Δικαστήρια και παροχή Υπηρεσιών ενημέρωσης πολιτών της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων (“Ηλεκτρονικό Πινάκιο”) μέσα από έξυπνες συσκευές”.

Από την πλευρά της, η Βουλευτής της ΝΔ, Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης, κυρία Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, υπογράμμισε ότι “η ψηφιακή οικονομία αποτελεί έναν από τους βασικούς και κρίσιμους πυλώνες για ανάκαμψη και επιστροφή στην ανάπτυξη”. Επιπλέον, η κυρία Ασημακοπούλου πρόσθεσε πως “σήμερα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην αγορά των ΤΠΕ και ότι το ψηφιακό πλεονέκτημα επιδρά ευεργετικά στην αντοχή των επιχειρήσεων στην οικονομική κρίση, αλλά και στο μείζον θέμα της απασχόλησης. Ενώ, ταυτόχρονα, άσκησε δριμεία κριτική στο έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης, τονίζοντας την καθυστέρηση υλοποίησης βασικών έργων ψηφιακών υποδομών για τη χώρα, καθώς και την έλλειψη προτεραιοποίησης και ψηφιακής στρατηγικής για τη χώρα και την αγορά”.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κύριος Κωνσταντίνος Μασσέλος, αναφέρθηκε στη σημασία των δικτύων επόμενης γενιάς, δίνοντας έμφαση στο κομμάτι της ανάπτυξης των δικτύων 5G.

Ψηφιακή Οικονομία
Από το βήμα του συνεδρίου, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων σημαντικών παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων συμφώνησαν πως οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν, απαραίτητο συστατικό για την καθημερινή λειτουργία τους, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, κύριος Στέλιος Ράλλης, σημείωσε πως  αυτό στο οποίο υστερούσε έως σήμερα η χώρα ήταν η ύπαρξη μίας εθνικής ψηφιακής στρατηγικής. “Φτιάξαμε μια συνεκτική ψηφιακή στρατηγική που προάγει την συνέργεια, μια λέξη στην οποία με την Ελλάδα δεν είμαστε εξοικειωμένοι. Οι ψηφιακές τεχνολογίες προχωράνε με γρήγορους ρυθμούς γι’ αυτό πρέπει να υλοποιούνται γρήγορα τα έργα, αυτό θέλει η πολιτεία και επιχειρήσεις”, υπογράμμισε ο κύριος Ράλλης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΕ & ΕΒΕΑ, κύριος Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημείωσε: “Η εφαρμογή και η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών - όπως και η αξιοποίηση των ψηφιακών δεξιοτήτων - δεν αποτελεί, πλέον, προαιρετική επιλογή για τις επιχειρήσεις. Είναι παράγοντας επιβίωσης. Έχει εκτιμηθεί ότι η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας της Ελλάδας μέχρι το 2021, μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ελληνικού ΑΕΠ μέχρι και 4% - ή κατά €7,6 δις. Η πρόσθετη αυτή ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει τουλάχιστον 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Για να επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στα επόμενα χρόνια δημόσιες και ιδιωτικές ψηφιακές επενδύσεις της τάξης των €10 δις - €12 δις”.

Παράλληλα, ο Προέδρος του ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ, κύριος Βασίλης Κορκίδης τόνισε πως “στον κόσμο των ΜμΕ επιχειρήσεων γίνεται πλέον αισθητή η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό. Να καταφέρουν να ενσωματώσουν την ψηφιακή τεχνολογία σε όλους τους τομείς της επιχείρησης, με αποτέλεσμα θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της και τον τρόπο με τον οποίο προσφέρει αξία στους πελάτες. Αυτό, βέβαια, συνιστά ταυτόχρονα μια θεμελιώδη πολιτισμική αλλαγή, μια αλλαγή νοοτροπίας που απαιτεί από τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν συνεχώς το status quo, να πειραματίζονται συχνά και να απολαμβάνουν την αποτυχία. Κάτι που, ίσως, σημαίνει και την απομάκρυνσή τους από μακροχρόνιες επιχειρησιακές διαδικασίες ή και επιχειρηματικά μοντέλα πάνω στα οποία στηρίχθηκαν για την ανάπτυξή τους”.

Ενώ και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κύριος Ολύμπιος Παπαδημητρίου, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της τεχνολογίας στο κλάδο του φαρμάκου. “Ο φαρμακευτικός κλάδος χαρακτηρίζεται τόσο σε διεθνές, όσο και σε Ελληνικό επίπεδο, από τις επενδύσεις του στην έρευνα, καθώς και από την παραγωγή καινοτομίας. Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, είναι να φέρουμε τις νέες θεραπείες στην Ελλάδα, να τις καταστήσουμε προσβάσιμες στους ασθενείς και βιώσιμες για τις εταιρείες. Η περαιτέρω στροφή στην ψηφιακή τεχνολογία, στην ψηφιοποίηση πολλών δραστηριοτήτων του φαρμακευτικού κλάδου μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να ξεπεράσουμε την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας και να κάνουμε πράξη το όραμά μας, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη για πολλούς κοινωνικούς εταίρους: πολίτες - ασθενείς, επιστημονικό/ ιατρικό δυναμικό, εργαζόμενους, την πολιτεία και το κοινωνικό κράτος που θέλει να εξασφαλίσει στους πολίτες”, σημείωσε ο κύριος. Παπαδημητρίου.

CEO Panel
Το CEO panel εξελίχθηκε σε μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ενότητες του digital economy forum 2018, με τους συμμετέχοντες να τονίζουν και αυτοί την ανάγκη που υπάρχει για τη διαμόρφωση μίας ψηφιακής στρατηγικής από την πλευρά του ελληνικού κράτους. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια από την πλευρά του κράτους, ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των έργων που υλοποιούνται στο Δημόσιο. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι, όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και πολλές από τις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, όχι μόνο έχουν στηρίξει τα τελευταία χρόνια τις ελληνικές θυγατρικές τους, αλλά είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν περαιτέρω, ώστε η ψηφιακή τεχνολογία να αξιοποιηθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό. Ευκαιρίες υπάρχουν και για τις ελληνικές εταιρείες, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό, αν και ακόμη η κακή εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα επηρεάζει αρνητικά, όπως επεσήμαναν οι συμμετέχοντες.

Στο πλαίσιο του digital economy forum 2018 πραγματοποιήθηκε και το Startups d.Day, ένας σύγχρονος διαγωνισμός για νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες αξιοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία και δημιουργούν πρωτοποριακά προϊόντα και λύσεις, τα οποία απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 20 εταιρείες, ενώ οι 3 πρώτες, οι οποίες συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου. Τα βραβεία στις εταιρείες isMood (Social media analytics services based on sentiment analysis), Shopmind (Retail customer analytics services based on shopping missions analysis) και Nimbata (digital marketing services based on call data) απένειμε ο Πρωθυπουργός, κύριος Αλέξης Τσίπρας με την Α’ Εκτελεστική Αντιπρόεδρο του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου.

Χορηγοί των επάθλων των εταιρειών που συμμετείχαν ήταν:

  • Η IBM, η οποία, μέσω του προγράμματος IBM Global Entrepreneur, προσέφερε στις 3 νικήτριες εταιρίες $1.000 ανά μήνα, ανά εταιρεία με την μορφή των IBM Cloud credits για 12 μήνες, ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους λύσεις.
  • Η ΔΕΘ-HELEXPO, η οποία καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής και κατασκευής περιπτέρου στις 3 νικήτριες εταιρείες στη φετινή ΔΕΘ.
  • Η CISCO προσέφερε στον πρώτο νικητή μια δωρεάν εκπαίδευση στο CISCO Network Academy, με αντίστοιχη πιστοποίηση.
  • Ο ΣΕΠΕ, που προσφέρει δωρεάν εγγραφή και δωρεάν συνδρομή για το 2018 και στις 20 εταιρείες, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.
  • Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας προσέφεραν και στις 20 εταιρείες μια εργαλειοθήκη-tool kit, η οποία διδάσκεται στο επιχειρηματικό MBA του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με την Επιστημονική Υποστήριξη του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του ΟΠΑ.

Χορηγοί digital economy forum 2018
Gold sponsors: BYTE Computer, CISCO, COSMOTE, DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING, Hewlett Packard Enterprise, HP Hellas, Huawei, IBM, Intrasoft International, Microsoft, ΠΛΑΙΣΙΟ Computers, SAMSUNG, SingularLogic/ SenseOne, Space Hellas, UniSystems, WIND.

Silver Sponsors: ALX GREECE, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, OTS, Xerox.

Bronze Sponsors: Apopsi, Athens International Airport, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, OKTABIT, ORACLE Academy, The Writing Fields.

Media Sponsors: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, CNN Greece, Η Ναυτεμπορική, Banks.com.gr, DAILYFAX, deasy.gr, ICTplus.gr, infocom.gr, interestingpeople.gr, Marketing Week, NetFAX, Netweek, ΜΕΤΟΧΕΣ.online, palo.gr, Skywalker.gr, ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Techblog.gr, techpress.gr, ΧΡΗΜΑ, sepe.gr.Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας


Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ


Νίκος Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης


Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νέα Δημοκρατίας


Η βράβευση της isMood στο Startups d.Day  


Η βράβευση της Shopmind στο Startups d.Day


 Η βράβευση της Nimbata στο Startups d.Day

© 1995 - 2018 Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ